El passat dissabte 10 d’agost de 2019,  vam celebrar, a Sapeira, la XXVII Trobada de la Terreta.

Com la tradició mana, durant tot el matí vam poder gaudir d’una gran varietat de xerrades sobre temes relacions amb la nostra terra.

Després que l’Anna Figuera ens donés la benvinguda a la Trobada, l’ historiador Sisco Amorós ens va presentar la història i embolics de tretze generacions de la família Sullà, senyors de Sapeira. Tot seguit, es va inaugurar una exposició fotogràfica al celler de casa Sullà on es recollien imatges protagonitzades per gent de Sapeira, imatges que estaven repartides per tot el poble i que eren explicades amb aclariments que les contextualitzaven: una excel·lent iniciativa per tal de mantenir viu el record dels nostres avantpassats . Arribats a mig matí, vam fer una pausa-cafè que ens va servir per renovar les forces i encarar la resta del dia amb energia!

A les 12h vam reprendre les jornades amb la història del Castell de Sapeira, a partir de les restes que encara són visibles, a càrrec de Lluís Colomés de Casa Jumperna. Tot seguit, Anna Meelker va presentar-nos una interessantíssima recreació en 3D del Castell de Sapeira que va ajudar-nos a visualitzar com devia ser el poble emmurallat de l’època medieval.

De les xerrades històriques vam passar al món gastronòmic. La Montse Farré de Casa Perantoni i la Laia Colomés de Casa Jumperna van presentar-nos el tercer fascicle de la cuina de la Terreta. Ens van detallar com i quins plats s’acostumaven a fer en dates assenyalades, com per exemple a l’aplec de Sant Gervàs.

Per tancar el matí, el Miquelets del Pallars van explicar-nos la seva història i alguna anècdota i van fer-nos una demostració disparant els trabucs al mirador del poble. Van repartir-nos uns taps per les orelles per no deixar a ningú sord!

En definitiva, una jornada memorable que, mirant al passat, ens va permetre aprendre més sobre els nostres orígens.

Maria Barrull i Anna Barrull.

Categories: Trobades

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *