Història
Aquest camí comunica la Terreta amb Tremp. Inicialment era un camí secundari, però entre el 1716 i el 1718 les autoritats militars borbòniques el van arreglar i ampliar per tal de facilitar el pas de trens d’artilleria per comunicar dos places militars importants d’aquella època, com eren Areny de Noguera i Talarn. (Miquel Bailac i Jacinto Bonales. Camins històrics del Pallars Jussà).
La gent de la Terreta l’utilitzava per anar a Tremp a mercat o a resoldre temes administratius (jutjat, notari,..). Per aquest camí també pujava tot el tragí: de la Conca de Tremp que portava, entre d’altres coses, oli i vi cap els pobles de la muntanya que no podien conrear aquets productes.
La despoblació dels anys 60, la utilització de la C1311 i la construcció d’una pista forestal per repoblar de pins tota l’obaga del Codó va provocar que aquest camí es deixés d’utilitzar i pràcticament es perdés.
Desbrossar aquest camí i tornar-lo a fer transitable ens va costar un any. Ara està recuperat i senyalitzat amb marques grogues des de Sapeira fins a Tremp, per tal de que sigui una ruta més, per gaudir del patrimoni paisatgístic i històric del Pallars Jussà.
Característiques
Àmbit territorial: Pallars Jussà i la Terreta
Caminada: Camí antic de Sapeira a Tremp
Recorregut: Lineal
Distància: 19,8 Km
Ascensió acumulada: 497 m
Durada aproximada: 4,5-5 hores
Grau de dificultat SENDIF: Dificultat física: 1327 (Molt Exigent)
Track: clica aquí
Itinerari
Sortim de la plaça de Sapeira, agafem el camí dels horts i creuem la pista en direcció Est (pal indicador). El senderó passa pel barranc de Canarill, el de la Llera o de la Capella i traspassem el bosc de Turmeda, fins arribar a la pista forestal que va d’Esplugafreda a Talarn (1.9 Km).
Continuem per aquesta pista que s’enlaira i passa pel costat de l’entrada del Botet de Casa el Rei que queda a la dreta, des d’aquí es pot contemplar el poble d’Esplugafreda i més enllà, el Picó de Sant Cosme, Areny de Noguera i Orrit. A l’esquerra podem observar les coves dels antics corrals del poble i les parets verticals de conglomerat de la serra de Campimini.
Al Km 3.3 deixem la pista per agafar l’antic camí, creuem el barranc dels Botets i s’inicia una forta pujada en direcció sud.
Passem la Llau Fonda (6.1 Km) i aviat arribem al cap de la Serra Mitjana (6.7 Km). Des d’aquí la panoràmica és esplèndida: al nord, tot el massís pirinenc. A l’oest la Serra de Berganui, Monesma i la vista es perd en la llunyania de les terres aragoneses. A l’est la roca foradada i el Picó del Codó i el Picó de la Seuva. I al sud, la Conca de Tremp i els tres Montsecs.
Ara el camí va descendent, en alguns trams coincideix amb la pista forestal, i en altres baixa en diagonal creuant-la varies vegades.
Al Km 8.6 es passa pel Caragol i al Km 10.5 trobem la carretera que ve de Gurp. Ara el camí va per la mateixa carretera.
Al Km 12.5, trobem les instal·lacions de l’Acadèmia General Bàsica de Suboficials i arribem a la font de Talarn (Km 15.7). Des d’aquest poble fins a Tremp, el camí antic passava pel costat de la C-13. Nosaltres recomanem agafar el camí del Itinerari 1: Dilluns a Mercat, del llibre “A peu pel Prepirineu de Tremp” (editorial Arola Edicions) que ens porta fins a Tremp (km 19.8).
Imatges
©Lluís Colomés Figuera