VIII CAMINADA DELS MOCADORS, Sapeira, 30 d’abril de 2022.

 

Sembla que a poc a poc anem recuperant la normalitat. I una prova d’això és que el passat dissabte vam celebrar la VIII ena edició de la Caminada dels Mocadors. Aquesta vegada el temps ens va respectar i vam poder completar allò que ja havíem intentat l’abril de 2018: pujar al Pou de La Neu i a la Collada del Castellet sense entrebancs.

Després de la xocolata amb coca a la Plaça de Sapeira -proveïment de forces per afrontar els més de 500 m de desnivell que ens esperaven-, vam sortir pel Portal i, passant per la Creu, vam enfilar pel camí que, amb el Barranc de Canarill a la dreta, comença a pujar fins a travessar-lo per continuar ascendint per l’Obac del Teix deixant el Picó de l’Àliga a la nostra esquerra. Aquí comença el tram més vertical, el Serrat de la Puiada, que ens ha de portar al Picó de les Comes. La part més costosa del trajecte ja està feta. La duresa de la pujada es veu sempre recompensada per l’espectacularitat del panorama que es va obrint al nostre voltant: al nord bona part de la Terreta (Llastarri, Els Masos de Tamúrcia, La Torre de Tamúrcia, Aulàs, El Castellet, Torogó i Espluga de Serra) arrecerats sota la imponent Serra de Sant Gervàs; a l’oest el poble de Sapeira -cada cop més allunyat i petit- i la vall de la Noguera Ribagorçana: Areny, La serra de Cis, el Turbó, el Massís de la Maladeta, Santorens…

Després d’un tram enlairat i planer on ja es comença a albirar la part sud, amb el Montsec de rerefons i els congostos de Mont-rebei i de Terradets que el parteixen en els seus trams: el de l’Estall, el d’Ares i el de Rúbies (d’oest a est), cal fer la darrera pujada per arribar al Pou de la Neu, el punt més enlairat del trajecte. El Lluís Colomés ens il·lustrà sobre el lloc: confluència de quatre termes, el de Sapeira, el Castellet, Santa Engràcia i Gurp. El lloc presenta un clot -ara bastant colmatat- que fou temps enrere un parany per a capturar i eliminar els llops que atacaven els ramats de la zona i que eren un autèntic malson per als pastors: cada setmana un dels pobles esmentats era l’encarregat d’inspeccionar el pou per veure si hi havia caigut el llop, eliminar-lo i proveir-lo d’un esquer fresc per continuar la captura d’un altre.

Des d’aquest punt tenim la millor panoràmica de tot l’itinerari. A més a més del que ja hem esmentat, es veu tota la Conca de Tremp, l’embassament de Terradets (Cellers), Tremp, Talarn, l’embassament de Sant Antoni, l’inici del Congost de Collegats que dona accés al Pallars Sobirà, el Roc de Pessonada amb la serra de Carreu i el Boumort darrera,…

Des d’aquí, prosseguim cap a la Collada del Castellet -camí obligat per anar a Tremp des de bona part de la Terreta- i ja comença el descens per la Faiada del Castellet deixant les espectaculars Roques del Castellet i Pleta Verda a la nostra dreta fins enllaçar amb la pista que uneix El Castellet i Sapeira on, al migdia, vam arribar tots sans i estalvis després d’haver gaudit un any més d’una jornada memorable.

Més d’una seixantena de participants -molts d’ells reincidents- ens confirmen que la Caminada dels Mocadors es van fent el seu públic fidel. Unes persones que,  malgrat l’abundància d’ofertes culturals i d’oci que hi ha aquests dies, troben el moment adequat per revisitar la Terreta i deixar-se seduir pels múltiples encants que -ben amerada per les darreres pluges- acostuma a desplegar per aquestes dates.

 

Aureli Barrull.

   

 

2022 caminada 003. xocolata       2022 caminada 009.plaça    

2022 caminada 017.sortida 2022 caminada 020.sortida