VAM TORNAR A ENRAONAR A SAPEIRA

El passat dissabte, 9 de març de 2019, en un dia esplèndid i temperat que va ser tot un avançament primaveral, a Sapeira, vam celebrar la III edició de la trobada que sota el nom d’Enraonem de la Terreta pretén reflexionar sobre diferents aspectes relacionats amb la nostra contrada, alhora que esdevé una perfecta excusa per retrobar-nos un any més.

L’edició d’enguany ha comptat amb la participació de la Núria Verdeny, responsable tècnica del Geoparc Conca de Tremp-Montsec, que ens va il·lustrar sobre les implicacions que té rebre de part de la UNESCO aquesta acreditació: bàsicament el reconeixement d’una zona d’especial interès geològic i paleontològic, amb les servituds i els avantatges que tal reconeixement suposa i, de quina manera, el territori es pot beneficiar d’aquest segell.

L’Andreu Serés–biòleg de professió i geòleg devocional- ens va iniciar en els rudiments de la geologia i va explicar-nos amb tota mena de detalls com i quan es forma el relleu de la Terreta, aquestes muntanyes i serres que configuren els nostres límits geogràfics, els nostres horitzons visuals i que, a pesar de la seva constant presència, continuen sent un enigma que només es deixa entreveure des de l’explicació científica.

El Lluís Colomés ens amenitzà amb un muntatge fotogràfic que resseguia alguns dels racons més emblemàtics del nostre rodal.

Amb l’Antoni Satorra, espeleòleg reputat i, actualment, president del Centre Excursionista de Lleida, ens vam endinsar en grallers i cavitats subterrànies diverses: des del Graller d’Esplugafreda fins al Graller del Portús, passant pel Botet de Cal Rei o el Forat del Castellet, fins a la Cova Cuberes, ja a la zona de Serradell o la Cova del Sanat. Unes imatges espectaculars que ens van deixar bocabadats perquè desconeixíem per complet les meravelles del subsòl que l’Antoni ens va fer avinents.

La Nati Estébanez ens parlà des de l’òptica personal i vivencial dels beneficis terapèutics dels banys forestals, de com els boscos són complexos entramats energètics que tenen la virtut de transmetre’ns l’equilibri necessari que la societat industrial amb les seves presses i precipitacions sovint destrueix.

El Lluís Colomés i l’Eugènia Ramada van posar el punt i final a l’acte explicant les properes activitats que l’Associació pel Patrimoni de la Terrera té a les envistes:

  • la Caminada dels Mocadors, que tindrà lloc el proper 4 d’abril amb una ruta circular que sortirà del Pont de Montanyana en direcció a Tercui i que retornarà al Pont passant pel Mas de Toribio, un itinerari d’uns 18 quilòmetres que discorre per paratges poc coneguts pels caminadors.
  • El sopar popular i observació d’estels, aprofitant que el cel de la Terreta és reserva Starlight per la seva baixa contaminació lumínica, que està previst pels volts de la revetlla de Sant Joan.
  • L’Assaig i cantada dels Goigs en honor a Sant Gervàs i Sant Potràs.

En resum, una trobada profitosa que va aplegar una cinquantena de participants i que va fer possible aprofundir en el coneixement d’alguns aspectes vinculats amb la Terreta, en aquesta línia divulgativa que des de la Junta pretenem consolidar.

Aureli Barrull.

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *