La Crònica
El passat dissabte 9 de març vam aplegar-nos un any més, per celebrar la VIII ena. edició de l’”Enraonem de la Terreta”. Aquest cop el tema tractat va ser els camins de Mont-rebei. Ni la pluja, ni la neu, tan esperades, van destorbar per reunir-nos una cinquantena de persones a la Casa Nova de Sapeira, entre les quals hi havia les alcaldesses de Tremp i d’Areny de Noguera.
Cap a les 4 de la tarda va donar la benvinguda als presents, Lluís Colomés, president de l’Associació pel Patrimoni de la Terreta, FEM TERRETA. També va fer la primera xerrada, que va tractar sobre la Mancomunitat de Catalunya, un període fructífer en multitud de projectes, incidint especialment en les comunicacions: de carreteres, de camins i les telefòniques, per fer arribar-les a tots els pobles.
Tot seguit va donar pas a Jordi Mir, filòleg, activista cultural, excursionista, Creu de Sant Jordi…, que ens va explicar com va anar la decisió de fer un segon camí, per damunt del de la Mancomunitat i que és el pas actual. En una excursió amb altres companys van trobar l’antic camí inundat per les aigües del pantà de Canyelles i per aquest motiu va publicar un article denunciant-ho, el 19 de juny de 1977 al Diari Avui, poc després el 5 de maig de 1978 en va publicar un altre fent-se ressò de la reacció i protestes populars en el territori. Tot això va provocar que l’ENHER respectés el dret de pas, fent un nou camí per damunt, en territori no inundable. També va fer un repàs a la multitud de grafies que es pot trobar el nom de Mont-rebei en documentació al llarg del temps.
Després d’una aturada per fer un refrigeri, en Joan Ramon Segura, gran excursionista i expresident del Centre Excursionista de Lleida, ens va fer cinc cèntims del projecte per fer un pont de 198 metres de llarg i estructura per suportar el pas de camions de fins a 20 tones, a la zona entre la Pertusa i Montfalcó i l’afortunat canvi de projecte que es va materialitzar en la construcció d’un pont penjant, també es va lamentar de les passeres de fusta que escalen la roca vertical de la riba dreta, fetes amb finalitats merament turístiques.
I va cloure la jornada en Miquel Rafa, biòleg, excursionista i director de Sostenibilitat i Territori de la Fundació la Pedrera, que és l’entitat que gestiona l’espai de Mont-rebei, que ens va documentar sobre les estadístiques d’afluència de visitants, dels recursos destinats per ordenar i fer més segur el camí del congost, posant una línia de vida i amb bancs i elements de seguretat.
Finalment, es va informar de les pròximes activitats que es durant a terme aquest any per part de Fem Terreta i es va projectar el vídeo de la IX ena. Caminada dels Mocadors.
M. Carme Barbarà
Les fotografies del dia: