El camí del barranc de Canarill, de l’escala i de la Drecera

track


Història:

El camí de la Drecera servia per anar a Tremp per estalviar temps, era apte només pel pas de les persones sense animals de càrrega. Sortia de Saperia i guanyava alçada passant pel barranc de Canarill,  de l’Escala, de Rourella i s’arribava al Codó. Des d’allí es baixava fins al grau de Gurp, seguia pel Casó i  arribava a Tremp. Per aquest camí es tardava de Sapeira a Tremp tres hores, en canvi pel camí d’Esplugafreda es tardaven unes 5 hores.

Diàriament des de Sapeira l’encarregat del correu feia aquest camí fins al Casó, que era el lloc on es lliurava el correu que venia de Tremp.

Des de Sapeira s’anaven a abeurar els animals al barranc de Canarill, ja que pràcticament hi havia agua tot l’any. Just al costat del camí  encara hi ha el safareig (rentador) de Miquel que servia per fer la bugada.

Aquest camí va ser recuperat per part de l’Associació de Veïns de Sapeira fent “cumó” fins al barranc de l’Escala.


Característiques:

Distància: 900 metres (no circular)

Temps: 12 minuts

Dificultat segons SENDIF: Molt fàcil

Marcatge: fites amb pedres

Punt d’inici: Sortida est del poble de Sapeira: la Creu. E317884 N46803162 (988m)

Acabament: barranc de l’Escala. E318373 N4679910 (1024m)

Track: https://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=15612125


Itinerari:

0 Km: Sortim de la  Creu de Sapeira per la pista en direcció al Castellet. (Foto 1)

0,1 Km- 1’-: Deixem la pista per agafar el camí que passa entre dues eres. Seguim el camí en direcció Est que passa entre la roca i petites alzines als marge esquerre. (Foto 2)

0.3 Km-3’-: Arribem al barranc de Canarill, (Foto 3) el traspassem i agafem el camí que agafa la direcció Sud-Oest. El camí va pujant suaument.

0,4 Km-5’-: el camí arriba al cap damunt de la roca de la vesant del barranc i gira en direcció est. Des d’aquest punt es pot contemplar molt bé el poble de Sapeira. (Foto 4) El camí va pujant pel costat d’una paret de pedra seca a l’esquerra. (Foto 5)

0,9 Km-12’-: barranc de l’Escala. El camí arreglat acaba aquí. Des d’aquest punt es pot veure tot el barranc de l’Escala, les roques de Turmeda i tota la vall del barranc d’Esplugafreda fins el Pont d’Orrit i Areny de Noguera. (Foto 6, Foto 7 i Foto 8)


Imatges:

© Lluís Colomés Figuera