La Cronica d’Aureli Barrull

DONES DE LA TERRETA

Amb el títol Trobada de dones de la Terreta, s’ha celebrat a Tercui, avui, dia 1 de maig la II Trobada de Tercui, jornada que es va inaugurar l’any passat per iniciativa de diferents veïns, inquiets per donar a conèixer i parlar del passat i del present del poble.

L’edició d’enguany ha centrat el seu interès en el paper de la dona d’abans i en l’actualitat.

Ha començat la jornada amb unes paraules de benvinguda de la Jeanny Pompen que ha parlat de l’interès per reflexionar sobre històries reals, viscudes, amb noms i cognoms de dones que són un exemple d’esforç i de lluita. S’ha referit, en especial a l’Alegria Fumàs, una acordionista, que, d’alguna manera ha estat la inspiradora de l’acte.

Lluís Colomés ha fet un repàs de la lluita de les dones per adquirir drets fonamentals que no els eren reconeguts, com el dret de vot (que no s’aconsegueix fins el 1933), el dret al divorci o a l’avortament. Drets que s’assoleixen durant l’etapa republicana i que són abolits pel franquisme. En l’àmbit personal ha centrat el seu interès en les seves besàvies, les àvies i la mare, tres generacions de dones de la seva família que li han servit per a il·lustrar el panorama general de l’època. Una intervenció molt interessant amb episodis i exemples concrets i viscuts, pròxims i reals, que permeten passar del particular al general i fer-se una visió de conjunt força aproximada.

M. Àngels Puy, de casa Ramis, ha explicat el seu cas particular i els seus records d’infància al poble de Tercui: el naixement a les cases només amb l’assistència d’una llevadora del poble i, doncs, si no hi havia complicacions, sense cap intervenció mèdica; l’anada a l’escola on coincidien nens i nenes de diferents edats; la llet en pols; els records d’aquesta etapa tan important; les feines a la casa assignades a les dones: anar a buscar l’aigua amb els animals i els càntirs, la cria i la cura dels porcs, especialment delicada quan les verres parien, l’anada i conreu dels horts lluny del poble, les anades amb la mula al Pont de Montanyana a carregar de pa i passar per Perefarré per si calia comprar calçat o una altra carallada; el jocs i les joguines elaborades per ells mateixos amb llaunes que esdevenien cotxes i camions arrossegats per un cordill… Una intervenció molt emotiva i viscuda.

Després d’una pausa amenitzada per música en directe i durant la qual s’ha pogut prendre refrescos i cafès i tastar diferents pastissos i menges elaborades pels veïns de Tercui, ha començat la segona part de la jornada.

Diferents dones han relatat experiències personals:

Una poetessa de Graus ha llegit un poema on parlava de la importància de l’aigua i de la vida en contacte amb la natura.

Una noia vinguda a Espluga de Serra l’any 1979, amb sis anys, ha explicat la seva peripècia vital i les múltiples ocupacions a què s’ha dedicat per tirar endavant ella i la seua família.

Una tercera, que viu a Tercui, ens ha explicat com s’ha dedicat a conrear l’hort i com s’ha anat especialitzant en plantes medicinals.

Com a cloenda de l’acte, l’Eugènia Ramada, d’Aulàs, ha exercit de moderadora i ha anat donant la paraula a diferents dones que han explicat experiències personals. Dones de la Terreta i, sobretot, vingudes a la Terreta a partir dels anys 80. Un bigarrat mosaic d’experiències que si alguna cosa han deixat manifestament clara és que amb la seva tenacitat, el seu esforç incansable, el treball i la dedicació constant han sigut totes elles capaces de superar situacions adverses, sobreviure dignament amb condicions sovint precàries i convertir-se en un exemple per a tots nosaltres.

Els qui érem a Tercui avui recordarem aquest dia.

Esperem que aquestes jornades tinguin  continuïtat i es consolidin. Són un excel·lent instrument que permet un millor coneixement del passat i un enfortiment dels vincles del present.

Aureli Barrull


Video resum II Trobada de Tercui

Galeria de fotos de la Trobada