Com que som en temps de matança i mandongo, des de l’Associació pel Patrimoni de la Terreta, fidels com som a les nostres tradicions, hem pensat que seria interessant dedicar una jornada monogràfica a parlar i rememorar aquesta activitat.

El procés de la matança del porc a la Terreta tenia per objectiu aprofitar tota la carn del porc (i no només la carn: la dita ja diu que del porc s’aprofita tot) i sobretot, conservar-la durant molt de temp amb els mètodes que tenien a l’abast, que poc tenien a veure amb els que tenim en l’actualitat -la refrigeració i la congelació. Com que era difícil poder-se proveïr de carn fresca, era imprescindible trobar maneres de conservar-la.

La carn del porc era una font molt important de proteïnes i els productes obtinguts i elaborats -degudament conservats- permetien que es pogués disposar d’aquest nutrient gairebé tot l’any. Per aquest motiu totes les cases dels pobles de la Terreta mataven el porc.

La matança del porc era una gran festa en totes les cases i representava molta feina per fer el “mandongo”, sobretot per les dones que n’eren les encarregades principals.

Amb aquesta activitat volem reviure la matança del porc els qui encara ens recordem de com es feia i, sobretot, volem explicar tot el procés als qui no el coneixeu. 

Amb aquest objectiu, us proposem el següent programa:

10:30-11:00 h: Començarem amb un bon esmorzar que vol recordar el que es feia quan arribava el matador i els homes del poble, que ajudarien a matar el porc. La jornada serà llarga i cal començar-la amb energia.• Torrada amb allioli de trumfa • Cafè• Copeta d’aiguardent o anís• (també hi haurà esmorzar amb pastes)

11:00-11:30 h: Presentació de la Vianda autèntica de la Terreta (tenint en compte les receptes que diferents membres de Fem Terreta ens han fet arribar) a càrrec de Montserrat Farré de casa Perantoni de la Torre de Tamúrcia

11:30-13:00 hMatarem lo porc: S’explicarà tot el procés amb les particularitats dels diferents pobles de la Terreta:

​L’engreix dels porcells

​La matança

​El mandongo

​Els productes obtinguts del porc

​Els mètodes de conservació 

​…

Farem una taula rodona amb membres de diferents pobles de la Terreta que explicaran -a partir dels seus records- aspectes relacionats amb la matança. Han confirmat la seva participació:

Aureli Barrull de casa Quina de la Torre de Tamúrcia

Lluís Colomés de casa Jumperna de Sapeira

Jordi Pagès de casa Millan d’Espluga de Serra

José Puy de casa Ramis de Tercui

Josep Peris de casa Serradet del Pont de Montanyana

Manel Beneria de casa Sília de Boí

Ramon Moli de casa Tarrobella del Castellet

13:00-13:30 hPresentació de les properes activitats de FEM TERRETA i propostes pel 2023 dels socis de la nostra Associació.

14:00 hDinar de matança del porc al restaurant Can Rocamora

El menú consistirà en un bon plat de “l’autèntica”Vianda de la Terreta i un assortit variat de productes derivats del porc: coquetes, gossets, botifarra negra, confitat … i postres.

Preu: 25 € (inclou el dinar amb begudes i cafè)

Reservar directament a:

Can Rocamora tel. 974542042 i 636 101 649


0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *