ENRAONEM DE LA TERRERA. Sapeira, 11 de març. CRÒNICA D’UNA TROBADA.
Ahir, 11 de març, en un ambient que ja fa presagiar l’estiu, ens vam reunir a Casa Sullà de Sapeira un nombrós grup de persones per celebrar la I edició d’ ENRAONEM DE LA TERRETA.
El passat va trobar ressò en les tres primeres xerrades. En la primera, Marta Sancho, professora d’arqueologia de la UB, ens va il·lustrar sobre l’abast dels béns patrimonials i els procediments de conservació i promoció del patrimoni, responsabilitat de tots. Tot seguit, l’equip d’arqueòlegs que comandats per Walter Alegría han dut a terme dues campanyes d’excavació a la Vilavella del Castellet, ens van explicar la feina que s’ha fet i algunes hipòtesis que caldrà que siguin confirmades o refutades per properes excavacions.
Lluís Colomés Barbarà ens aproximà a la figura d’Arnau Mir de Tost i a les seves estratègies defensives i “polítiques” que van configurar un model d’organització territorial ara fa mil anys: el reguitzell dels 78 castells (dels quals tenim el track per anar-hi sense pèrdua!!) que va bastir van ser els seus arguments defensius més convincents sense menysprear les aliances polítiques que hàbilment va saber teixir. Tot un personatge!
Després d’un petit recés per fer un mossec, Lluís Colomés Figuera va explicar les línies d’actuació futures en què l’Associació pel Patrimoni de la Terreta treballa: l’organització de la IV Caminada dels Mocadors el proper dia 30 d’abril, estudis toponímics dels termes dels pobles de la Terreta, la catalogació de les cases de cara a una propera exposició fotogràfica, la recuperació de la memòria a l’entorn de l’impacte de la guerra civil a la Terreta, la continuació dels treballs d’excavació de la Vilavella del Castellet, la segona fase de consolidació i recuperació de l’església de Sant Pere d’Orrit (de la primera fase de la qual se n’anuncià una propera inauguració…), el marcatge i recuperació de camins antics, la segona edició dels Menjars de la Terreta…
La tarda va acabar amb una emocionant i riquíssima conversa –per les aportacions que s’hi van fer- dels avis de la Terreta (la Roser de Cal Coix d’Orrit, la Carmen del Mas de Farràs, el Ramon de Cal Torrodà de Sapeira i l’Isidre de Cal Mundet D’Orrit). Sota la batuta de Miquel Bailac ens van regalar amb una variat repertori de remeis casolans, creences populars, senyals per fer prediccions meteorològiques, de refranys i dites… En definitiva, de saviesa popular a raig fet.
Des de l’Associació valorem molt positivament l’acollida de què va ser objecte la diada (gairebé una setantena de persones es van desplaçar fins a Sapeira) així com la presència de tres regidors de l’Ajuntament de Tremp que ens van honorar amb la seva visita. Tot plegat ens esperona a continuar treballant per la difusió del nostre patrimoni cultural, treball que forçosament ha de comptar amb el recolzament de les institucions amb el benentès que, sense el suport d’aquestes, tots els nostres projectes no passaran de bones intencions.
Categories: Enraonem de la terreta
0 comentaris