L’aplec de Sant Gervàs se celebrarà el proper Diumenge  25 de Juny.

  • A les 12:30h  hi haurà la missa commemorativa amb la tradicional cantada dels Goigs de Sant Gervàs i la benedicció del pa que es repartirà a l’hora de dinar.
  • El dinar de germanor serà a l’àrea d’esbarjo del barranc de Miralles. Cadascú ha de portar-se el dinar.
  • Pel Camí de Sant Gervàs hi poden transitar cotxes alts o 4×4.

Una mica d’història….

(font: blog “El canut dels minions” de Lluís Colomés)

L’ermita està construïda en l’enclavament que albergava un antic monestir, del que encara en queden restes, a prop del pas del Portús. La seva funció, a part de la religiosa,  era la de controlar i donar acollida  a les persones que havien de passar pel Portús, únic lloc per on es pot travessar la serralada de Sant Gervàs. És una escletxa obliqua a la roca d’uns 40 metres d’alçada i d’un metre d’amplada que permet arribar al capdamunt de la serra.

Durant l’edat mitjana era habitual que els monestirs tinguessin també aquesta funció d’aixopluc de les persones que havien de travessar algun dels congostos més perillosos dels rius del Pirineu. Així trobem  Santa Maria d’Alaó i Santa Maria de Lavaix, que controlaven els congostos d’Escales, d’Aulet i de la Carbonera al riu Noguera Ribagorçana o el monestir de Santa Maria d’Obarra que està situat al començament del congost del mateix nom, al riu Isàbena.

L’actual ermita és de petites dimensions, d’una sola nau  i sense cap estil arquitectònic definit. La façana principal està orientada al sud, on hi ha la porta d’entrada, també una petita finestra rodona que dona llum al cor i per sobre una altra de rectangular on hi ha la campana

L’ermita és de pedra, a excepció de la façana sud que està arrebossada i  pintada de color blanc, això fa que es pugui veure  des de molt lluny  i sigui un punt d’orientació de la Serra de Sant Gervàs.

Està dedicada a Sant Gervàs i a Sant Protàs,  que eren dos germans bessons que van morir martiritzats entre els segles II i III (sant Gervàs fou decapitat i sant Protàs morí dels cops rebuts durant el martiri).

Cada any s’hi celebra l’aplec el dia 19 de juny (actualment la festa es passa al següent diumenge si aquesta data cau entre setmana). El dia de la festa els veïns de la Torre de Tamúrcia hi porten un reliquiari de plata amb un trosset d’os (no sabem si és de Sant Gervàs o del seu germà Sant Protàs) 

S’hi accedeix des del poble de la Torre de Tamúrcia, pel camí que forma part del GR-3 i està  marcat amb ratlles vermelles i blanques. És recomanable fer-lo a peu o amb un vehicle 4×4.

Els Gois….

Els seus “gois” (goigs)  expliquen que són advocats dels trencats (hèrnies de la paret abdominal, especialment de les umbilicals dels nens, que curiosament acostumen a resoldre’s espontàniament quan es fan grandets).

Categories: Trobades

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *